ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

Συνέντευξη στο INMAGAZINE

ΣΑΚΗΣ & ΜΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ “Επιστροφή στη Φυσική Οινοποίηση”

Είστε ιδιοκτήτης ενός ανερχόμενου οινοποιείου με αισιόδοξες προοπτικές. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

H εταιρία μας ιδρύθηκε το 2005 από εμένα και τον αδερφό μου, Σάκη Νικολαΐδη. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή των Αβδήρων της Ξάνθης. Σήμερα η εταιρεία κυκλοφορεί 7 ετικέτες πιστοποιημένων βιολογικών κρασιών με την εμπορική ονομασία ΑΝΑΤΟΛΙΚΟS VINEYARDS και συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα στοχεύοντας στην επέκταση  του αμπελώνα, πάντα σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, στην καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής των Αβδήρων και της Θράκης αλλά και στην ανάδειξη μέσω των κρασιών μας της ιστορίας και του οινικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.

Πως ξεκίνησε αυτή η ενασχόληση με το κρασί;

Ανέκαθεν στο σπίτι μας υπήρχε καλό επιλεγμένο κρασί. Αργότερα, με την ενασχόληση μου με την εστίαση, έμαθα να διακρίνω το ποιοτικό από το πολυδιαφημισμένο και πολλές φορές υπερτιμημένο κρασί. Έτσι πήραμε την απόφαση να συνδράμουμε κι εμείς στο καλό  ελληνικό κρασί, φτιάχνοντας τον δικό μας αμπελώνα. Μετά από μελέτη και έρευνα με τους επιστημονικούς μας συνεργάτες και με την χρήση των μετεωρολογικών στοιχείων των τελευταίων 35 ετών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  αλλά και των εδαφολογικών στοιχείων από το Ι.Γ.Μ.Ε, επιλέξαμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία με το ευνοϊκότερο  μικροκλίμα για καλλιέργεια αμπέλου στα Άβδηρα. Τι ποικιλίες καλλιεργείτε; Έχουν προτιμηθεί και επιλεχθεί οι λευκές ελληνικές ποικιλίες  Μοσχάτο, Ασσύρτικο και Μαλαγουζιά. Σε ερυθρές καλλιεργούμε Cabernet Sauvignon, Merlot και έχουμε αναβιώσει τη παλιά θρακική ποικιλία Μαυρούδι Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μαγέψει πρώτα εμάς αλλά και το κοινό και τους κριτικούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  με την δυναμικότητα που έχει ώστε να παράγει ποιοτικούς  ερυθρούς και ροζέ οίνους.

Ποια είναι η άποψή σας για τον φετινό τρύγο και τι να περιμένουμε από το οινοποιείο σας φέτος;

Η χρονιά ήταν αρκετά καλή με μεγάλη ξηρασία (120 μέρες ανομβρίας) και ζέστη, χωρίς μεγάλους καύσωνες, και αρκετούς ανατολικούς άνεμους που βοήθησαν την βιολογική καλλιέργεια. Η σοδειά αν και μειωμένη σε ποσότητα 20%, προμηνύεται εξαιρετική με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά, καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες. Αυτό, φυσικά, για να το διαπιστώσουμε  πρέπει να περιμένουμε  μερικούς μήνες ακόμη για  να μπορέσουν να ωριμάσουν τα λευκά κρασιά και να αναδείξουν την δυναμική τους.

Κι εδώ καταρρίπτουμε τον μύθο ότι το λευκό κρασί πίνετε φρέσκο, γεγονός που είναι λανθασμένα εντυπωμένο στη συνείδηση των περισσότερων οινόφιλων χάριν “βιασύνης” πολλών οινοπαραγωγών. Όσον αφορά τα ερυθρά θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερη υπομονή για να ωριμάσουν μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για τους επομένους  18 μήνες. Φέτος έχουμε μια πρωτοτυπία για τον Ελλαδικό χώρο, έχουμε οινοποιήσει  ένα natural orange wine (φυσικό πορτοκαλί κρασί) ζυμωμένο μέσα σε αμφορέα με ιθαγενή ζύμες χωρίς θειώδη και καμιά οινολογική παρέμβαση. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένα ιδιαίτερο κρασί και ο τρόπος οινοποίησης του είναι ίδιος από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι μια παγκόσμια τάση η επιστροφή στη φυσική οινοποίηση, και η όλη διαδικασία ήταν μια πρόκληση για το οινοποιείο μας.  Τέλος, δεν σας κρύβω  το γλυκό φυσικό λιαστό κρασί που ωριμάζει εδώ και 3 χρόνια στα δρύινα βαρέλια μας.

Εξάγετε στο εξωτερικό; Σε ποιον βαθμό έχουν βοηθήσει οι διεθνείς βραβεύσεις σε αυτό;

Οι διεθνείς βραβεύσεις δεν ήρθαν τυχαία. Τα κρασιά μας διαγωνίζονται κάθε χρόνο  σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς με πολύ μεγάλη συμμετοχή (3.000-4.000 κρασιά από των παγκόσμιο αμπελώνα σε κάθε διαγωνισμό) και όλα έχουνε βραβευτεί. Εννοείται πως τα βραβεία αυτά είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα κρασιά μας ειδικά στο εξωτερικό όπου εξάγουμε ένα  μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μας.

Ο Ξανθιώτης οινόφιλος που μπορεί να βρει τα κρασιά σας;

Τα κρασιά μας είναι διαθέσιμα σε όλες τις κάβες της πόλης μας. Επίσης, σε όλα τα καταστήματα “Βυζαντινός Φούρνος” και στο ζαχαροπλαστείο “Βυζάντιο”. Τέλος, μπορείτε να τα απολαύσετε σε πολλά καφέ-μπαρ και εστιατόρια της πόλης.

Θα ήθελα την γνώμη σας για την πορεία του ελληνικού κρασιού σήμερα.

Η πορεία του μπορεί να είναι λαμπρή αρκεί να καταλάβουμε ότι κάθε τόπος έχει κάτι το μοναδικό, κάθε τόπος μπορεί να βγάλει και άλλο κρασί, κάθε ποικιλία έχει τη δική του ιστορία. Αυτό  δεν υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις τιμές και τα  εκτάριά άλλων χωρών αλλά και αυτές δεν μπορούνε να έχουνε το δικό μας ιδιαίτερο μικροκλίμα που παράγει τόσο ιδιαιτέρα κρασιά.

Τι σημαίνει για εσάς καλό κρασί;

Ένα καλό κρασί εννοείται πως πρέπει να είναι εμφιαλωμένο, να έχει κάτι το ξεχωριστό, να βγάζει τον τόπο που το “γέννησε”, να  εξελίσσεται στο ποτήρι και να μην επαναλαμβάνεται, να το χαρακτηρίζει η πολυπλοκότητα και φυσικά να  το απολαμβάνεις  με καλή παρέα.